Manufaktura CalaMania
- Naturalny produkt organiczny
Tworzymy nasze specjały z produktów organicznego pochodzenia. - Piękne opakowania Nasze czekolady posiadają autorskie opakowania.
- Najwyższej jakości kakao Produkcja odbywa się ze specjalnie wyselekcjonowanego kakao.
Poznaj ekspertów
Szymon Jan Legan & Monika Legan
O ile smutniejszy byłby dziś świat gdyby Krzysztof Kolumb z wyprawy do Ameryki nie przywiózł czekolady? Choć czekolada w formie napoju przyrządzana była już przez Majów i Azteków, to w formę tabliczki została zamknięta dopiero w 1847 r. przez Francis’a Fry’a. Ale co to wszystko ma wspólnego z Ziemią Kłodzką? Odpowiedź znajdziemy w Dusznikach przy ul. Mickiewicza 2. To właśnie tam w kameralnym lokalu mieści się manufaktura czekolady CalaMania Craft. Jej szef, Szymon Legan, przez 7 lat pracował w fabryce czekolady w Anglii, zaczynając od mieszania składników, a kończąc na stanowisku inżyniera procesów, w ramach którego nadzorował produkcję, szkolił personel i testował maszyny w całej Europie. Jego zamiłowanie do czekolady, tej pitnej i w tabliczkach, przerodziło się w manufakturę, bo jak sam stwierdza, zawsze chciał tworzyć coś swojego. Tak powstała CalaMania. W tej nazwie zamknięte jest wszystko – cala to czekolada, a mania to rzecz jasna mania.
Dusznicki lokal to manufaktura, w której maszyny używane są jedynie do temperowania (schładzania) czekolady. W CalaManii wytwarzane są tabliczki, batony, trufle – w planach Szymona jest rozszerzenie działalności i procesu od ziarna kakaowca po gotowy do spożycia produkt. W manu znajduje się czekolada do picia, które powstają na bazie kuwertury czekolad z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Oprócz mlecznej i gorzkiej spróbować można rozgrzewającej czekolady z chili. Oprócz tego na miejscu powstają czekoladowe cudeńka jak żurawina oblana mleczną czekoladą, zanurzone w czekoladzie orzechy makadamia i laskowe, a także migdały, śliwki i rodzynki. Energetycznym strzałem jest baton czekoladowy z orzechami i żurawiną lub rodzynkami – to porcja 800 kalorii, po której z łatwością możemy przemierzać Góry Orlickie. W CalaManii można także wypatrywać okolicznościowe słodycze jak czekoladowe serca czy króliki. Świetnym pomysłem jest popiersie Fryderyka Chopina, który przebywał w Dusznikach na kuracji.
Na miejscu powstają także ciasta i desery z wykorzystaniem czekolady z CalaManii. Nowością są wypiekane na miejscu croissanty, które świetnie komponują się z podawaną tu kawą. A ta również jest tu nietuzinkowa i próżno szukać podobnej na całym Dolnym Śląsku. To brazylijska kawa typu seciality z miejscowości Monte Carmelo, uprawiana jedynie na dwóch plantacjach na świecie. Palona jest w gliwickiej palarni kawy, skąd trafia do Dusznik, a o jej ostatecznym smaku decyduje odpowiedni sposób parzenia. W CalaManii skosztujemy ją w różnych wariantach, z czego na uwagę zasługuje affogato – to gałka lodów zatopiona w podwójnym espresso, orzeźwiająca i stawiająca na nogi. Uzupełnieniem są pełne smaku herbaty oraz wina z polskiej winnicy spod Żagania.
Tworzone z miłością unikalne słodyczne dla smakoszy
Piszą o nas w mediach
„CalaMania – Dusznicka Manufaktura Czekolady stworzyła dla was nową niepowtarzalną czekoladę. Jest to nowy produkt, który będzie tylko i wyłącznie sprzedawany Dusznikach. Posiadamy pięcioletni patent. Unikalny smak i aromat uzyskaliśmy podczas wizyty we Francji u jednego z największych dostawców czekolady Barry Callebaut. Stworzyliśmy czekoladę, która składa się z ziaren kakaowców, które rosły w Tanzanii i na Madagaskarze. Naszym celem było dobranie takich ziaren aby uzyskać wysoką zawartość kakao ale żeby czekolada nie była gorzka. Doskonale wiemy że im więcej kakao tym czekolada jest lepsza jakościowo. Just również zdrowsza. Posiada więcej antyoksydantów. Dodatkowo w składzie naszej nowej kuwertury-mieszanka ziaren, jest użyta lecytyna słonecznikowa. Standardem rynkowym jest lecytyna sojowa ale więcej osób jest na nią uczulonych. Lecytyna ma za zadanie zwiększenie płynności czekolady i ułatwia z nią pracę. Jak można zauważyć na wykresie profilu smakowego najwięcej jest kakao a najmniej cukru. I tu kolejny ukłon w stronę naszego zdrowia.”
1
Przytulna kawiarnia
20+
Rodzajów czekolady
10+
Lat doświadczenia
1000+
Zadowolonych klientów
Madagaskar i Tanzania
Nasze ziarna kakaowca sprowadzamy ze sprawdzonych źródeł prosto z Madagaskaru oraz Tanzanii. Dzięki temu mamy pewność, że pracujemy na najlepszych jakościowo produktach i możemy stworzyć z nich niesamowite i przepyszne smakołyki cieszące nasze podniebienia!
W czekoladzie CalaMani zatopiona jest miłość!
Dzięki temu, dzisiaj jesteśmy na etapie, w którym:
- stworzyliśmy wyjątkowy produkt, który jest wyłącznie dostępny u nas,
- jest to nasza autorska czekolada, na którą mamy 5 letni patent/certyfikat.
- profil smakowy jest również umieszczony w dokumencie
- stworzyliśmy ją w laboratorium „Or Noir” Cacao Barry pod Paryżem
- jest to wyjątkowa czekolada sklasyfikowana jako „gorzka” ale naszym celem był stworzenie produktu, który nie będzie cierpki przy dużej zawartości kakao.